fbpx

Mikor voltál utoljára wc-n tegnap, vagy tegnap előtt, vagy már nem is igazán tudod?

A nyugati orvostudomány szerint heti 3 alkalom lenne a minimum „követelmény”, de igazán egészséges bélrendszer estén ez inkább napi 1-3 alkalom. A rendszeres bélmozgás a jól működő emésztőrendszer legfontosabb mutatója, ugyanakkor köztudott, hogy milyen sok embert kínoz ennek hiánya, mely hasi diszkomfort érzettel, puffadással és gyakran fájdalmas görcsökkel is járhat. Mivel a szervezetünk természetéből adódóan egy nagyon hatékony „gépezet”, ezért nem kellene belenyugodnunk abba, hogy ez a rendszer belassul és emiatt csak ritkán, rendszertelenül tudunk megszabadulni a toxinoktól és az anyagcsere melléktermékektől. Ez kifejezetten veszélyes is lehet, hiszen ha ezek túl sok időt töltenek a beleinkben, akkor az fel fogja borítani a bélflórát és gyulladásokat is okozhat.

A székrekedés 7 oka és megoldásaik

1. Dehidratáltság

Amikor nem fogyasztunk kellő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet. A WC-hez hasonlóan a belső ún. öblítő rendszerünk megfelelő mennyiségű vizet igényel ahhoz, hogy jól működjön.

MEGOLDÁS: Fogyasszunk legalább 2-2.5 liter vizet naponta! A kávé, az alkohol és az egyéb vízhajtók nem számítanak bele a napi ajánlott folyadékbevitelbe.

2. Elégtelen rostbevitel

A rostok gyakorlatilag emésztetlenül haladnák át a gyomron és a beleken, miközben vizet szívnak magukba, ezáltal növelik a széklet volumenét, lazítják a székletet és segítenek a káros anyagok, illetve anyagcsere melléktermékek kiürítésében is.

MEGOLDÁS: fogyasszunk több rostot, napi min. 30-35 grammot, amihez kb. 800 g zöldséget-gyümölcsöt kellene megennünk. A teljes értékű gabonák, a zab, a chia mag, a lenmag pehely és az útifűmaghéj is mind kiváló rostforrások.

3. A bélflóra egyensúlyának felborulása

Emésztőrendszerünk sokféle jótékony baktériumnak ad otthont, melyek fenntartják a rendet, de sajnos számos olyan tényező is van, mint pl.: az antibiotikumok, a fogamzásgátlók, a stressz, vagy a gyulladások, melyek felborítják a természetes bélflórát, ami székrekedéshez vezethet.

MEGOLDÁS: fogyasszunk pre-biotikus rostokban gazdag ételeket, fermentált zöldségeket, azaz savanyúságokat, és ha ez nem lenne elég, akkor érdemes egy min. 3 hónapos probiotikum kúrát is tartani.

4. Ételérzékenység

Amelynek során a szervezetünk küzd a gyulladást okozó ételek/élelmiszerek emésztésével és kiválasztásával.

MEGOLDÁS: kerüljük a gyulladáskeltő ételeket (pl.: feldolgozott, magas cukortartalmú, transzzsírokban gazdag élelmiszerek), és ha felmerül a gyanú, akkor végeztessünk ételintolerancia/allergia tesztet.

5. Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködése, lassítja a szervezet számos rendszerét, beleértve a kiválasztást is. Ahhoz, hogy a szervezet székletet tudjon üríteni, a vastagbélnek össze kell húzódnia. A lassú vagy  gyenge vastagbél összehúzódás lehet a pajzsmirigy alulműködés egyik tünete. Sajnos az érintettek száma évről évre drasztikusan nő, elsősorban a fiatal, 20-30-as éveikben lévő nők érintettek. 

MEGOLDÁS: rendszeresen ellenőriztessük pajzsmirigyünket (éves szinten), labor vizsgálatok: TSH, fT3, fT4, anti-TPO, anti-TG, TRAK, reverz T3- ra vonatkozóan.

6. Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek akkor jönnek létre, amikor a szervezet keményen küzd azért, hogy megvédje magát valamilyen potenciálisan veszélyes, például (étel)allergéntől, toxintól, vagy fertőzéstől, és nem tud különbséget tenni a behatoló és a test saját részei között. Ez okozza azt, hogy ilyenkor az immunrendszerünk megtámadja saját szerveinket. Az autoimmun betegségek a szervezetben számos különböző rendszert érinthetnek; ezek közé tartoznak a neurológiai állapotok, mint például a szklerózis multiplex vagy a Parkinson-kór, a pajzsmirigy-betegségek, mint például a Hashimoto. Ezek a betegségek sajnálatos módon mind okozhatnak székrekedést. 

MEGOLDÁS: Forduljunk szakemberhez! Ha úgy gondoljuk, hogy a többi terület rendben van, viszont továbbra is vannak tüneteink, panaszaink, akkor érdemes lehet autoimmun betegségek irányában is vizsgálódni.

7. Bélelzáródás

A székrekedésnek olyan akutabb oka is lehet, mint a vékony – vagy a vastagbél elzáródása, amely megakadályozza a széklet továbbítódását. A bélrendszeri akadályok gyakori okai a hegszövetek vagy összenövések, melyek hasi-, sérv műtétek, daganatok, vagy Crohn-betegség következtében keletkeznek.

MEGOLDÁS: székrekedés és erős hasi fájdalom esetén mindenképpen érdemes kizárni a bélelzáródás lehetőségét. Ilyenkor nem érdemes várni, forduljunk azonnal orvoshoz!

Természetesen sok más tényező is hozzájárulhat a székrekedéshez, melyek közül kiemelendő az ülő és mozgásszegény életmód, a túlzott stressz vagy a fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása, ezért ezeket is érdemes figyelembe venni, főleg amikor a megoldásra törekszünk. Sokan úgy vélik, hogy a székrekedés enyhítésének a legegyszerűbb és talán egyetlen módja a hashajtók alkalmazása, ami azonban csak rövid távú megoldás, mivel nem a valódi kiváltó okot oldja meg. A székrekedés valódi gyógyításához kulcsfontosságú, hogy azonosítsuk az okát/okait és azokat kezeljük a tünetekkel együtt, ahogy ezt a fentiekben taglaltuk.