fbpx

Sütőtökös-almás pite recept

Hozzávalók 1 db pitéhez (IKEA-s 32 cm-es piteforma)

Tészta:

  • 200 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 40 g frissen facsart citromlé vagy szűretlen almaecet
  • 20 g glicin (GAL márka) vagy tetszés szerint más édesítő (pl.: eritrit-stevia)
  • 1 g Himalája só
  • 140 ml langyos víz

Elkészítés: a kimért liszthez először hozzáadjuk a sót és a glicint, majd a langyos vizet is és jól
összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle és pár percig állni hagyjuk. A tészta 2/3-ad részét
sütőpapíron ajánlott kinyújtani mivel így egyszerűen áthelyezhető a piteformába. 180 fokon,
hő-légkeveréses funkción süssük elő 5 percig. A tészta maradék 1/3 részéből készül majd
tetejére a „rács”.

Töltelék:

  • kb. 250-300 g sült sütőtök villával összetörve
  • 3 db közepes alma lereszelve (az alma és sütőtök arányát ízlés szerint lehet
    változtatni)
  • Ízesítők: 5 g glicin, 1 db citrom frissen facsart leve (ha kezeletlen a citrom, akkor a
    héját is érdemes belereszelni), jó sok fahéj és vanília őrlemény

Elkészítés: a villával összetört sütőtökpürét összekeverjük a reszelt almával és az ízesítőkkel,
majd a kissé elősütött piteformába halmozzuk és egy kés vagy lapátkanál segítségével
elegyengetjük. A maradék kinyújtott tésztából csíkokat vágunk, majd rácsot formázunk.
Érdemes a tetejét kókuszolajjal lekenni, így előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt
szép ropogósra sül.

Fetás-sült sütőtökös saláta recept

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 300 g sült sütőtök nagyobb kockára vágva
  • 1 csomag (150 g) vegyes saláta mix
  • 1 csomag (80 g) baby spenót levél
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 10 g kókuszolaj
  • ½ csomag Feta sajt morzsolva vagy kisebb kockára vágva (pl.: LIDL-ben kapható
    Eridanous Feta)
  • 10 ml extra szűz olíva olaj
  • Ízesítők: Himalája só és őrölt fehér bors, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma (igény szerint
    elhagyható)

Elkészítés: A felolvasztott kókuszzsíron egy teflon vagy kerámia serpenyőben/wokban
először a felkockázott kaliforniai paprikát pároljuk meg néhány perc alatt, majd 1 percre
hozzáadjuk a baby spenót leveleket és a legvégén a sült sütőtök kockákat is, hogy egy kicsit
átmelegedjen. Közben a zúzott fokhagymával, a sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük a
zöldséges ragunkat. Egy kis extra ízként olasz zöldfűszer keveréket is lehet használni.
Tálaláskor a tányérra halmozzuk a vegyes saláta leveleket, tetejére kerül a sütőtökös ragu,
illetve a morzsolt feta sajt. Legvégül pár csepp olíva olajat csepegtetünk rá. A fotóról ugyan
lemaradt, de egy kis (pirított) tökmaggal még meg lehet bolondítani. Tipp: vacsorára is kiváló
tartalmas és laktató fogás! Jó étvágyat hozzá! 🙂