fbpx

A 160 g CH diéta napjainkra olyan elterjedté vált, hogy szinte mindegy, hogy szénhidrát-anyagcsere zavarod van, fogyni szeretnél, babát szeretnél, vagy hormonális problémáid vannak, szinte biztos, hogy ajánlották már, vagy egészen konkrétan az orvos írta elő a napi 160 g CH-tartalmú diétát 5 kisebb étkezésre elosztva. Igazam van?

Az alábbiakban összegyűjtöttem Neked a 160 g CH diétával kapcsolatos 10 leggyakoribb buktatót, amin az étrend sikeressége és hatékonysága is múlhat:

  1. Nincs a napi szénhidrátbeviteled személyre szabva (a 160 g a legáltalánosabb ajánlás, de ez lehet akár 140-220 g is, mely számos tényező függvénye)
  2. Csak a szénhidrátot számolod, de a fehérje és zsírbeviteleddel nem foglalkozol
  3. A makrotápanyag arányokon nem változtattál és továbbra is a szénhidrát teszi ki a napi bevitt energia 50-55%-át (ez nagyon kevés kalóriát jelentene naponta kb. 1280 kcal-t, ami gyakorlatilag az alapanyagcserét sem fedezi)
  4. Nem fektetsz elég hangsúlyt a lassú és gyors felszívódású szénhidrátokra, esetleg hiányosak az ismereteid, hogy melyik hova sorolandó vagy egyáltalán számolós-e
  5. Étrended nem tartalmaz elég rostot és színanyagot, melyek pozitív élettani hatásaik miatt nagyon is fontosak lennének
  6. A számolás miatt étrended nem elég változatos, sőt már-már unalmas és egyhangúnak is mondható
  7. Kiiktattad a hozzáadott cukrot, de sok mesterséges édesítőt használsz, amit egyébként ugyanúgy kerülni kellene
  8. Jó esetben rendszeresen mozogsz, de leginkább kardiózol és nem végzel (elég) súlyzós/saját testsúlyos gyakorlatot, pedig mindkettőre szükség lenne
  9. Nincs az étrend összehangolva az általad szedett gyógyszerekkel (pl.: fogamzásgátló, L-thyroxin, Merckformin/Meforal stb.)
  10. Nem tudod, hogy milyen étrend-kiegészítőkre lenne szükséged, vagy csak random módon szeded őket tudatosság nélkül pl.: myo-inositol, D-vitamin, króm, szelén, jód stb.)

A fentiek közül akár már egy buktató is megakadályozhatja, hogy javuljanak a labor eredményeid és elérd célodat. Ha Te is elakadtál, elbizonytalanodtál vagy kérdéseid vannak, fordulj hozzám bizalommal!

Ha hasznosnak találtad az összefoglalót, kérlek nyomj egy Like-ot, ha pedig kiegészítenéd a listát bátran írj kommentet ☺