Vegán, glutén-, tej-, tojás-, szója-, és hozzáadott cukormentes
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 250 g vöröslencse
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej lila vagy vöröshagyma
- Ízesítők: Himalája só, őrölt fehér bors, őrölt piros paprika, őrölt római kömény (aki kissé pikánsan szereti, chili pelyhet is tehet bele)
- Sütéshez: nem hidrogénezett kókuszzsír
Elkészítés:
A kimért vöröslencsét forró sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. Eközben a megmosott, tisztított hagymákat finomra vágjuk, majd a vöröslencséhez adjuk. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, piros paprikával és őrölt római köménnyel. Ezután egy villa segítségével jól dolgozzuk össze a masszát. Ha túl lágynak érezzük, akkor adjunk hozzá egy kevés (gluténmentes) zabpehely vagy csicseriborsó lisztet, majd egy evőkanál segítségével, vagy akár alaposan megmosott kézzel formázzunk belőle tetszőleges méretű fasírtokat/burgereket. Egy tapadásmentes serpenyőben olvasszuk fel a kókuszzsírt (nem kell, hogy ellepje a burgereket) és pár perc alatt süssük ropogósra mindkét oldalát.
Tipp: Ha extrán ropogósra szeretnénk készíteni, akkor sütés előtt hempergessük meg szezámmagban☺ Fogyasszuk hamburger hús helyett, főzelék feltétjeként vagy egy nagy adag friss saláta kísérőjeként. Készíthetünk hozzá zöldfűszeres mártogatóst natúr (kókusz)joghurtból és finomra vágott friss zöldfűszerekből, így önállóan is megállja helyét. Jó étvágyat hozzá!