fbpx

Nézd meg az alábbi videót, ahol bemutatom a lencse-bolognais spagetti tök receptjét!

További tippjeim a fantasztikus spagetti tök elkészítéséhez:

Mexikói zöldséges: mexikói zöldség mix (vörös vese bab és csemege kukorica) + koriander zöld

Spenótos-cannellini babos: mirelit spenót és cannellini bab + fokhagyma

Elkészítésük nagyon hasonló, csak a töltelékben különböznek, és bátran próbáld ki kedved szerint, akár saját recept alapján!

Egy kis információ a spagetti tökről

A spagetti tök az őszi-téli időszak egyik kedvelt tökféléje, rokonságban áll a cukkínivel és a sütőtökkel is. Többféle méretben, formában és színben is kapható, azonban legelterjedtebb fajtája a kemény, sárga héjú, ovális alakú és sárgadinnye méretű.

Csekély kalória tartalma ellenére (100 grammjában mindössze 31 kcal van) tápanyagok tekintetében igen gazdag. Kiváló B-, C-vitamin, valamint kálium, és mangán forrás, továbbá egy kis kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Értékes vitaminjain, ásványi anyagain kívül sejtvédő és az immunrendszert támogató antioxidánsokban is bővelkedik. Legjellemzőbb ezek közül a béta-karotin, melynek sárgás színét is köszönheti. Rosttartalma emésztőrendszerünk szempontjából is rendkívül előnyös, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Elkészítését tekintve igen sokoldalú, hiszen főzhetjük vízben, süthetjük sütőben (kb. 45 percig) vagy akár mikrohullámú sütőben (kb. 12 percig). Ha egészben sütjük, akkor ne felejtsük el villával vagy késsel megszúrkálni.

A spagetti tök alacsony kalória és magas rosttartalmának köszönhetően testsúlyunk megőrzése vagy csökkentése esetén is nagyszerű alternatíva lehet. Kiválthatjuk vele a hagyományos tésztát, vagy rizst, használhatjuk csőbensült és rakott ételekhez, valamint kínálhatjuk raguk, curryk és különféle mártások kísérőjeként is.