fbpx

Vegán, glutén-, tej-, tojás-, szója-, és hozzáadott cukormentes

Padlizsános zakuszka

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db kápia paprika
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • ½ db citrom leve
  • Ízesítés: só, bors, babérlevél

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, villával megszurkáljuk, majd a kápiával együtt tepsibe téve 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Természetesen, ha van rá lehetőségünk, akkor grillezni is lehet. Ezután kissé besózva lefedjük a zöldségeket, hiszen így lesz könnyen lehúzható a héjuk. A tisztított és apróra vágott hagymát az olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot is, később pedig a sült padlizsán és kápia paprika húsát is. Ízlés szerint ízesítjük, és hozzáadjuk a citrom levét is, majd forralunk még rajta egyet, ezután kivesszük a babérleveleket és botmixer segítségével turmixoljuk a zakuszkát.

Tipp: érdemes nagyobb adagban elkészíteni és télire is eltenni belőle. Próbáljátok ki a babos és a vargányás vagy rókagombás változatot is, nem fogjátok megbánni ☺

Bazsalikomos zöldborsó krém

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 350 g zöldborsó (mirelit is lehet)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ db citrom leve
  • 5-6 db friss bazsalikom levél
  • 2 ek. olívaolaj 
  • Ízesítés: só, őrölt fehér bors

Elkészítés:

Egy lábasban tegyük fel főzni a kimért zöldborsót és a tisztított, nagyobb darabokra vágott fokhagyma gerezdeket is. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy pont ellepje. Rövid idő alatt, a forrástól számított kb. 6-8 perc alatt meg is puhul. Ezután szűrjük el a borsót, majd adjuk hozzá a fél citrom levét, az olívaolajat, a friss bazsalikom leveleket és az ízesítőket is, majd botmixerrel turmixoljuk össze jó alaposan.

Kesudiós gombakrém

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 400 g (barna) csiperkegomba
  • 1 ek. olívaolaj
  • 100 g kesudió 
  • kb. 100 ml víz
  • Ízesítés: só, őrölt fehér bors, kakukkfű

Elkészítés:

A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon megpároljuk, úgy hogy a végén kissé le is pirítjuk. Menet közben ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal és kakukkfűvel. A durvára vágott kesudiót a végén adjuk hozzá, és még 1-2 percig pirítjuk a gombával. Miután kissé kihűlt 100 ml víz hozzáadásával botmixer vagy turmixgép segítségével krémesítjük.

Sült zellerkrém

Hozzávalók kb. 4-6 adaghoz:

  • 1 közepes fej zellergumó 
  • 1-2 szál újhagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • 0.5 dl (kókusz)tejszín 
  • 1 ek. balzsamecet 
  • Ízesítés: só, őrölt fehér bors

Elkészítés:

A zeller gumót meghámozzuk, hasábokra vagy nagyobb kockákra vágjuk, a megmosott újhagymát és fokhagymát is feldaraboljuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk. Megkenjük egy minimális olíva/kókuszolajjal, ízesítjük balzsamecettel, illetve sóval, borssal, majd előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük, míg kissé megpirulnak a zöldségek. Ezután nincs más dolgunk, mint aprítóba tenni és a tejszínnel krémesíteni.

Tipp: a fenti zöldségkrémek mintájára szinten bármilyen zöldségből készíthetünk ízletes pástétomokat, amiket nem csak szendvics feltétjeként, hanem mártogatósnak, illetve sült hús/hal mellé is bátran kínálhatunk.