fbpx

Vegán, glutén-, tej-, tojás-, szója-, és hozzáadott cukormentes

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

  • 1 nagyobb fej karfiol (egészben)
  • 2 nagyobb csipet só
  • 2-3 ek. olíva olaj
  • Ízesítés: őrölt kurkuma és füstölt paprika

Elkészítés:

A megmosott karfiolt, melyről a külső leveleit eltávolítottuk forró sós vízben kb. 15 perc alatt előfőzzük. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsi közepére helyezzük, meglocsoljuk az olíva olajjal és megszórjuk a fűszerekkel. A körülötte lévő helyet vékonyabb karikára vágott újburgonya szeletekkel fogjuk kitölteni. Előmelegített sütőben, hőlégkeveréses funkción, 220 fokon kb. 30-35 perc alatt szép barnára és ropogósra sütjük, és már tálalhatunk is ☺ Érdemes mellé készíteni valamilyen szószt vagy zöldségkrémet pl.: humuszt, avokádó-, padlizsánkrémet vagy akár egy (kókusz)joghurtos-zöldfűszeres mártogatóst.

Tahinis változat: itt az olíva olaj helyett tahinit (=szezámmagkrém) használunk, amit egy kis vízzel, citromlével keverünk krémesre, majd sóval, őrölt fehér borssal és akár 1-2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítünk. 

Sajtos változat: az alaprecept szerint járunk el, de a sütés utolsó 15 percében 50 g reszelt sajttal szórjuk meg a karfiolt. Kitűnő választás az intenzív ízű cheddar sajt, a holland gouda, vagy az érlelt kecske/juhsajt is ☺