fbpx

Szuper köret vagy akár egytálétel

Vegán*, glutén-, tej*-, tojás-, és hozzáadott cukormentes (*a felhasznált alapanyagok függvényében)

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 300 g édesburgonya
  • 1/2 csomag (vagyis 250 g) spárga
  • 1 kis doboz (150 ml) kókuszjoghurt
  • 40 g reszelt növényi sajt
  • Ízesítők: Himalája só, őrölt fehér bors, igény szerint bármilyen zöldfűszer
  • 1 ek. nem hidrogénezett kókuszzsír vagy ghee (=tisztított vaj)

Elkészítés:

A tisztított nyers édesburgonyát karikákra vágjuk és az olvasztott kókuszzsírral kikent jénai vagy kissé mélyebb tepsibe halmozzuk, úgy hogy a szélére is kerüljön burgonya karika (lásd fotó). A megmosott spárga alsó fás szárát levágjuk, kb. 2-3 cm jön így le belőle. Egy másik módszer, amit szintén alkalmazhatunk az a „törésteszt”, mely így szól: fogd meg a spárga két végét, majd óvatosan kezdd el meghajlítani a szárát. Egy idő után a spárga síp végénél néhány cm-es darab le fog törni. Ez általában az a kiszáradt, öreg, fás rész, amit nem szeretnénk viszont látni a tányérunkon, és ami miatt a gyerekek és egyes felnőttek is ódzkodnak a spárgától.

Miután a spárgát a burgonyaágyra halmoztuk és szépen elrendezgettük, jöhet rá a kókuszjoghurt, ami helyett akár sűrűbb kókusztejszínt/kókuszkrémet is használhatunk. Az ízesítőkkel keverjük el, majd próbáljuk egyenletesen eloszlatni a zöldségek tetején. Nem kell a tökéletességre törekedni, mert a meleg sütőben úgyis szépen elterül majd ☺ Alufóliával fedjük jól le és 180 fokos előmelegített sütőben süssük 30 percig. Ekkor távolítsuk el a fóliát és szórjuk rá a reszelt sajtot, visszatéve a sütőbe kb. 10 perc alatt olvasszuk rá. 

Tipp: a kókusztejszín igény esetén más növényi főzőkrémre is lecserélhető és természetesen hagyományos natúr joghurttal is helyettesíthető. Ha nem növényi sajttal készítjük, akkor valamilyen ízesebb sajtot ajánlok hozzá pl.: cheddar, parmezán vagy pecorino.