Az utóbbi években nem hiába felkapott téma a D-vitamin pótlás, hiszen tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, ha elegendő mennyiségben áll szervezetünk rendelkezésére. Magyarország lakosságának 95%-a azonban D-vitamin hiányos, melyre már a hazai 2013-as D-vitamin konszenzus is felhívta a figyelmet. Ennek ellenére sajnos a D-vitamin pótlás még mindig nem eléggé elterjedt.
Tipp: Aktuális D-vitamin szintünk egy egyszerű laborvizsgálattal (vérvétellel) meghatározható. A D-vitamin-ellátottságot legjobban a szérum 25(OH)D-vitamin tükrözi.
Tények a D-vitaminnal kapcsolatban
- A zsírban oldódó és raktározható D-vitamin valójában egy ún. szteránvázas hormon
- A D-vitamin elsődleges és legfőbb forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma
- Magyarországon márciustól októberig naponta 15-30 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10–15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D3-vitamin-képzéshez. Ez a napozási mennyiség nem növeli a bőrrák kockázatát.
- A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez.
- A szoláriumok UV-A sugárzása nem alkalmas a D3-vitamin-képzésre.
- A D-vitamin pótlására a D3-vitamin előnyösebb, mint a D2-vitamin.
- Hosszú felezési ideje miatt a D-vitamin-pótlása nemcsak napi adagolással oldható meg, hanem heti–havi adással is biztosítható.
- A túlsúly és elhízás, illetve egyéb egészségügyi állapotok növelik a D-vitamin-szükségletet.
- A 75 nmol/l-es normálérték a kalcium-anyagcsere szempontjából határozza meg a kívánatos tartomány alsó határát.
- A D3-vitamin biztonságos adagja felnőtt emberben napi 4000 NE.
A D-vitamin pozitív hatásai
- Egészséges csontozat és fogazat megtartása, csontritkulás megelőzése
- Támogatja az immunrendszer működését és autoimmun betegségek esetében is bizonyított pozitív hatása
- Szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is hatékonynak bizonyult (pl.: szívelégtelenség, érelmeszesedés, magas vérnyomás)
- Az elhízás, 2-es típusú cukorbetegség és endokrin eltérések (pl.: PCOS) rizikóját csökkenti (a D-vitamin hiánnyal kapcsolatos összefüggések jelenleg is kutatás alatt állnak)
- A sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén daganat ellenes hatású.
-
Milyen ételekben található D-vitamin?
Természetes források: lazac, tonhal, szardínia, tőkehal máj, tojás, vaj, gombafélék, D-vitaminnal dúsított termékek pl.: növényi alternatív (mandula, kókusz, rizs, zab) tejek, tejhelyettesítő italok vagy gabonapelyhek, müzlik.
D-vitamin hiány esetén napozással és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával sem tudunk elegendő mennyiséget bevinni, ezért érdemes jó minőségű és megbízható étrend-kiegészítőket alkalmazni.
Ha bővebben is érdekel a téma, ajánlom az alábbi forrást: