fbpx

Az utóbbi években nem hiába felkapott téma a D-vitamin pótlás, hiszen tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, ha elegendő mennyiségben áll szervezetünk rendelkezésére. Magyarország lakosságának 95%-a azonban D-vitamin hiányos, melyre már a hazai 2013-as D-vitamin konszenzus is felhívta a figyelmet. Ennek ellenére sajnos a D-vitamin pótlás még mindig nem eléggé elterjedt.

Tipp: Aktuális D-vitamin szintünk egy egyszerű laborvizsgálattal (vérvétellel) meghatározható. A D-vitamin-ellátottságot legjobban a szérum 25(OH)D-vitamin tükrözi.

Tények a D-vitaminnal kapcsolatban

  • A zsírban oldódó és raktározható D-vitamin valójában egy ún. szteránvázas hormon
  • A D-vitamin elsődleges és legfőbb forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma
  • Magyarországon márciustól októberig naponta 15-30 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10–15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a  megfelelő D3-vitamin-képzéshez. Ez a napozási mennyiség nem növeli a bőrrák kockázatát.
  • A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. 
  • A szoláriumok UV-A sugárzása nem alkalmas a D3-vitamin-képzésre
  • A D-vitamin pótlására a D3-vitamin előnyösebb, mint a D2-vitamin. 
  • Hosszú felezési ideje miatt a D-vitamin-pótlása nemcsak napi adagolással oldható meg, hanem heti–havi adással is biztosítható.
  • A túlsúly és elhízás, illetve egyéb egészségügyi állapotok növelik a D-vitamin-szükségletet. 
  • A 75 nmol/l-es normálérték a kalcium-anyagcsere szempontjából határozza meg a kívánatos tartomány alsó határát.
  • A D3-vitamin biztonságos adagja felnőtt emberben napi 4000 NE.

A D-vitamin pozitív hatásai

  • Egészséges csontozat és fogazat megtartása, csontritkulás megelőzése
  • Támogatja az immunrendszer működését és autoimmun betegségek esetében is bizonyított pozitív hatása
  • Szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is hatékonynak bizonyult (pl.: szívelégtelenség, érelmeszesedés, magas vérnyomás)
  • Az elhízás, 2-es típusú cukorbetegség és endokrin eltérések (pl.: PCOS) rizikóját csökkenti (a D-vitamin hiánnyal kapcsolatos összefüggések jelenleg is kutatás alatt állnak)
  • A  sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén daganat ellenes hatású.

    Milyen ételekben található D-vitamin?

    Természetes források: lazac, tonhal, szardínia, tőkehal máj, tojás, vaj, gombafélék, D-vitaminnal dúsított termékek pl.: növényi alternatív (mandula, kókusz, rizs, zab) tejek, tejhelyettesítő italok vagy gabonapelyhek, müzlik.

    D-vitamin hiány esetén napozással és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával sem tudunk elegendő mennyiséget bevinni, ezért érdemes jó minőségű és megbízható étrend-kiegészítőket alkalmazni.

    Ha bővebben is érdekel a téma, ajánlom az alábbi forrást: