Hozzávalók 1 db pitéhez (IKEA-s 32 cm-es piteforma):
Tészta:
- 160 g Szafi free lángos lisztkeverék
- 25 g szűretlen almaecet
- 100 g langyos víz
Elkészítés:
A lisztet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk az almaecetet és a langyos vizet, majd
kézzel jól összegyúrjuk. Pár percig állni hagyjuk, majd sütőpapíron ajánlott kinyújtani mivel
így egyszerűen áthelyezhető a piteformába. 180 fokon, hő-légkeveréses funkción süssük elő
5 percig.
Töltelék:
- 3 db közepes cukkíni nagy lyukú sajtreszelőn lereszelve
- 1,5 dl kókuszkrém (Cocomas vagy Aroy-D)
- 15 g extra szűz kókuszzsír
- 50 g póréhagyma (más hagymával is helyettesíthető, igény esetén elhagyható)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd zúzott fokhagyma
- Ízesítés: Himalája só, őrölt fehér bors és francia zöldfűszer keverék (van benne
rozmaring, kakukkfű, borsikafű, majoránna, bazsalikom és oreganó) - 60-80 g (pl.: LIDL-ben kapható Milbona 175 napig érlelt) kecske sajt reszelve
Elkészítés:
A felolvasztott kókuszzsíron egy teflon vagy kerámia serpenyőben/wokban
először a póréhagymát pároljuk meg, majd hozzáadjuk a lereszelt cukkínit, a zúzott
fokhagymát és a fűszereket is. Fedő alatt néhány perc alatt elkészül, ekkor keverjük hozzá a
kókuszkrémet, mely helyett igény esetén hagyományos tejszínt, rizs-, vagy zabtejszínt is
használhatunk. A tölteléket az elősütött piteformába halmozzuk, és egy kanál segítségével
elegyengetjük. A tetejét megszórjuk a reszelt kecskesajttal és kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Tipp: fogyasszuk friss zöldségekkel, salátával, így akár főételként is megállja helyét. Melegen
és hidegen is nagyon finom, könnyen elcsomagolható és szállítható tízórai/uzsonna is tud
lenni. További ajánlott töltelék variációk: spenótos-gombás, fetás-olivás-paradicsomos,
sonkás-gombás-gouda sajtos.