fbpx

Még élvezhetjük a forró nyár utolsó heteit, amibe biztosan belefér még néhány családi kerti grillezés vagy éppen baráti grill party. Köretként készítsd el az alábbi saláta recepteket, melyek egyszerűek, hűsítőek, könnyen emészthetőek, rengeteg vitamint, illetve ásványi anyagot tartalmaznak, ugyanakkor semmiképpen sem hétköznapiak. Próbáld ki, nem fogsz bennük csalódni ☺

Ananászos uborkasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 db ananász tisztítva és kockára vágva
  • 2 db kígyóuborka vékony fél karikára vágva
  • 1 db kezeletlen/bio citrom héja és leve
  • 1 közepes fej lilahagyma vékony karikára vágva
  • 1 csomag koriander levél finomra vágva
  • Ízesítők: ¼ tk. őrölt chili, 1 csipet só és cayenne bors vagy őrölt fehér bors

Elkészítés: egy nagyobb tálban keverjük össze a reszelt citrom héját, kifacsart levét az őrölt chilivel, sóval és borssal. Ebbe fogjuk jól beleforgatni az ananász kockákat, a kígyóuborka és lilahagyma karikákat. Végül megszórjuk a finomra aprított koriander zölddel és összeforgatjuk. Érdemes előre elkészíteni és 20-30 percre hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Fetás sült cukkini saláta

Fetás sült cukkíni saláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 csomag Feta sajt – egyik kedvencem a LIDL-ben kapható Eridanous feta, mely kizárólag kecske és juhtejből készül
  • 3-4 db közepes méretű vagy saláta cukkini
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • ½ db citrom leve
  • 2 ek. olíva olaj
  • Ízesítők: só és 1-2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés: a cukkinit megmossuk, de nem hámozzuk meg, ezután karikára vágjuk, majd egy kevés olíva olajon teflon vagy kerámia serpenyőben addig pirítjuk, míg egy kis színt nem kap. Közben ízesítjük a sóval és a zúzott fokhagymával. Tálalás előtt morzsoljuk rá a feta sajtot, szórjuk meg a felaprított friss petrezselyemzölddel és csepegtessünk rá egy kis citromlevet. Kedvünkre fogyaszthatjuk hidegen és melegen egyaránt.

Parmezános-paradicsomos kukorica saláta fenyő maggal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 doboz (min. 300 g) koktélparadicsom
  • 2 nagyobb cső főtt-grillezett kukorica (előre elkészíthető)
  • 1 ek. olíva olaj
  • 3 púpozott evőkanál reszelt parmezán sajt
  • ½ db citrom leve
  • 1 csomag (ált. 50 g) fenyőmag 

Elkészítés: a koktélparadicsomokat félbe vágjuk, a kukoricaszemeket pedig egy éles késsel levágjuk az előzetesen megfőzött-grillezett csőről, majd egy nagyobb tálba halmozzuk. A fenyőmagot, ha valaki még ízesebben szereti, száraz serpenyőben néhány perc alatt meg lehet kissé pirítani. A reszelt parmezánt is hozzáadjuk a salátához, majd egy kis olíva olajjal és frissen facsart citromlével összeforgatjuk és már készen is vagyunk.