Sütőtökös-almás pite recept
Hozzávalók 1 db pitéhez (IKEA-s 32 cm-es piteforma)
Tészta:
- 200 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
- 40 g frissen facsart citromlé vagy szűretlen almaecet
- 20 g glicin (GAL márka) vagy tetszés szerint más édesítő (pl.: eritrit-stevia)
- 1 g Himalája só
- 140 ml langyos víz
Elkészítés: a kimért liszthez először hozzáadjuk a sót és a glicint, majd a langyos vizet is és jól
összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle és pár percig állni hagyjuk. A tészta 2/3-ad részét
sütőpapíron ajánlott kinyújtani mivel így egyszerűen áthelyezhető a piteformába. 180 fokon,
hő-légkeveréses funkción süssük elő 5 percig. A tészta maradék 1/3 részéből készül majd
tetejére a „rács”.
Töltelék:
- kb. 250-300 g sült sütőtök villával összetörve
- 3 db közepes alma lereszelve (az alma és sütőtök arányát ízlés szerint lehet
változtatni) - Ízesítők: 5 g glicin, 1 db citrom frissen facsart leve (ha kezeletlen a citrom, akkor a
héját is érdemes belereszelni), jó sok fahéj és vanília őrlemény
Elkészítés: a villával összetört sütőtökpürét összekeverjük a reszelt almával és az ízesítőkkel,
majd a kissé elősütött piteformába halmozzuk és egy kés vagy lapátkanál segítségével
elegyengetjük. A maradék kinyújtott tésztából csíkokat vágunk, majd rácsot formázunk.
Érdemes a tetejét kókuszolajjal lekenni, így előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt
szép ropogósra sül.
Fetás-sült sütőtökös saláta recept
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 300 g sült sütőtök nagyobb kockára vágva
- 1 csomag (150 g) vegyes saláta mix
- 1 csomag (80 g) baby spenót levél
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 10 g kókuszolaj
- ½ csomag Feta sajt morzsolva vagy kisebb kockára vágva (pl.: LIDL-ben kapható
Eridanous Feta) - 10 ml extra szűz olíva olaj
- Ízesítők: Himalája só és őrölt fehér bors, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma (igény szerint
elhagyható)
Elkészítés: A felolvasztott kókuszzsíron egy teflon vagy kerámia serpenyőben/wokban
először a felkockázott kaliforniai paprikát pároljuk meg néhány perc alatt, majd 1 percre
hozzáadjuk a baby spenót leveleket és a legvégén a sült sütőtök kockákat is, hogy egy kicsit
átmelegedjen. Közben a zúzott fokhagymával, a sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük a
zöldséges ragunkat. Egy kis extra ízként olasz zöldfűszer keveréket is lehet használni.
Tálaláskor a tányérra halmozzuk a vegyes saláta leveleket, tetejére kerül a sütőtökös ragu,
illetve a morzsolt feta sajt. Legvégül pár csepp olíva olajat csepegtetünk rá. A fotóról ugyan
lemaradt, de egy kis (pirított) tökmaggal még meg lehet bolondítani. Tipp: vacsorára is kiváló
tartalmas és laktató fogás! Jó étvágyat hozzá! 🙂