fbpx

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

Tudtad, hogy a napi ajánlott zöldség-gyümölcs bevitelünk jelentős részét fedezhetjük egy
nagy pohár smoothieval? Ezen kívül igazi tápanyagbomba, hisz nagy mennyiségben
biztosítja, ráadásul természetes formában a főbb tápanyagainkat, valamint értékes rostokat,
vitaminokat és ásványi anyagokat, mindezt könnyen emészthető és szervezetünk számára
jól hasznosítható formában. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így kiválóan beilleszthető
napi étrendünkbe. Remek választás tízóraira, uzsonnára, edzés előtt, és akár utána is.
Megunhatatlan, mivel számos verzióban elkészíthetjük és kedvünkre variálhatjuk a jóízű
alapanyagokat. Érdemes minél többféle színben elkészíteni, hiszen az alapanyagokban rejlő
ún. színanyagok nagyon hasznos élettani hatással bírnak, többek között antioxidánsként is
működnek, melyek védik sejtjeinket a környezetből származó, illetve a szervezetben
keletkező szabadgyököktől. Készíthetjük hozzáadott cukor nélkül, hiszen a gyümölcsöknek
köszönhetően így is kellemes édeskés íze lesz. Glutén, laktóz, tejmentes, illetve egyéb
allergéntől mentesen is könnyen elkészíthetjük a megfelelő alapanyagok összeválogatásával.

Nézzük, miből készítsünk egészséges smoothie-kat
Akkor lesz a legfinomabb és legegészségesebb, ha nem csak gyümölcsből készül,
hanem zöldséget is teszünk bele, mégpedig 1/3 rész gyümölcs és 2/3 rész zöldség arányban.
Érdemes valamilyen extra rost forrást is hozzáadni, ami lehet egy evőkanál lenmag, chia
mag, teljes kiőrlésű zabpehely, vagy akár útifűmaghéj.
A vitaminok és ásványi anyagok még jobb felszívódása érdekében szükség van egy kevés jó
minőségű zsiradékra. Ez lehet egy teáskanál hidegen sajtolt növényi olaj (extra szűz olíva-,
dió-, lenmag-, tökmag-, szezámmag olaj stb.), nem hidrogénezett kókuszzsír, akár egy
harmad érett avokadó vagy néhány szem natúr olajos mag pl.: mandula, kesudió, illetve
ezekből készült vaj (kesuvaj, mandulavaj) szintén egy teáskanál mennyiségben.

Recept ötletek

  1. Regeneráló zöld turmix
    Hozzávalók 1 adaghoz:
  • ¼ érett avokádó húsa
  • 1 csésze baby spenót levél
  • 1 db szárzeller
  • 1 db kisebb (fagyasztott) banán vagy egy nagynak a fele
  • 1 ek. chia mag
  • ½ citrom kifacsart leve
  • 1 nagy csipet fahéj
  • 3 dl víz (melynek felét, vagyis 1,5 dl-t ízlés szerint tejjel, laktózmentes tejjel, növényi
    tejjel is kiválthatunk)
    Elkészítés: tegyük a felsorolt hozzávalókat a turmix gépbe és egyszerűen krémesítsük.
    Fogyaszthatjuk azonnal, de üvegbe töltve magunkkal is vihetjük.
  1. Lendületet adó pink turmix
    Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 1 csésze friss vagy fagyasztott tetszőlegesen választott bogyós gyümölcs pl.: eper,
    málna, áfonya (akár vegyesen)
  • 1 dl natúr élőflórás joghurt, igény szerint laktózmentes, szója vagy kókuszjoghurt is
    lehet
  • ½ db hámozott és tisztított cékla
  • 2 csapott ek. teljes kiőrlésű (gluténmentes) zabpehely
  • 4-6 szem natúr mandula vagy kesudió
  • 1 nagy csipet vaníliaőrlemény
  • 3 dl víz
    Elkészítés: tegyük a felsorolt hozzávalókat a turmix gépbe és egyszerűen krémesítsük. Ha
    nem lenne elég édes, akkor 1 tk. mézet, vagy eritritet-steviát is tehetünk bele.

Smoothie kisokos – melyik alapanyag miért jó?
Banán: káliumban és magnéziumban gazdag, melyek többek között jótékony hatással vannak
szívünkre és vérnyomásunkra
Avokádó: telítetlen zsírsavtartalma kedvező hatást gyakorol a koleszterinszintünkre és még a
zsírban oldódó vitaminok felszívódását is elősegíti
Spenót és más leveles zöldek: számos értékes tápanyagot tartalmaznak, a növényi
fehérjéken túl, folsavban, magnéziumban, kalciumban, C és B-vitaminokban is gazdagok.
Kitűnően hidratálják és tisztítják szervezetünket
Alma: rendkívül gazdag antioxidánsokban, flavanoidokban és élelmi rostokban (pektin), C-és,
B-vitaminokban, melyek kulcsfontosságúak a vörösvérsejtek és az idegrendszer
egészségének fenntartásában
Körte: magas rosttartalmának köszönhetően kiváló hatással van az emésztésünkre

Bogyós gyümölcsök: a sejtvédő és immunrendszert erősítő antioxidánsok gazdag forrásai,
tápanyagokban bővelkednek, energia és cukortartalmuk viszont alacsony
Sárgarépa: magas antioxidáns tartalma (béta-karotin) csodát tesz a bőrrel, rostjai pedig
lakatnak és telítenek
Cékla: A-, B-, és C-vitamin tartalma jelentős, antioxidánsai védik sejtjeinket a károsodásoktól
és az öregedéstől. Levelét is nyugodtan beletehetjük smoothienkba!
Szárzeller: alacsony kalória, magas rost, vitamin (A, C, K, B) és ásványi anyagtartalom
(foszfor, kálium, kalcium, magnézium) jellemző erre az értékes zöldségre
Zabpehely: kitűnő rostforrás, a benne található béta-glükán emésztésünkre és
vércukorszintünkre is egyaránt pozitív hatással van
Olajos magvak: fehérje, telítetlen zsírsavak, kalcium, magnézium és cink tartalmuknak
köszönhetően igen értékesek