fbpx

Most már nem titok, meghoztam Nektek a hétvégi Mentes Feszten debütált és különdíjas Fűszeres-édesburgonyás kréker & Pirított diós-sült céklakrém receptjét 🙂 Szuper egészséges, ami ráadásul glutén-, tej, tojás-, és cukormentes nasi, melyet vendégváróként, tízóraira vagy uzsonnára is elkészíthettek. Próbáljátok ki és küldjetek róla beszámolót 😉

Hozzávalók ≈2 normál méretű tepsibe való mennyiséghez:

  • 450 g édesburgonya (megfőzve, pürésítve)
  • 100 g mandula liszt (házilag is előállítható, ha ledaráljuk a hántolt mandulát)
  • 80 g köles liszt
  • 20 g tápióka/bambuszrost liszt + a nyújtáshoz
  • 2 ek. olvasztott kókuszzsír (válasszunk nem hidrogénezett kókuszzsírt)
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. gluténmentes sörélesztőpehely
  • Ízesítők: Himalája só, szárított rozmaring, fokhagyma por, füstölt édes paprika ízlés szerint (javasolt mennyiség ½ tk. mindegyikből)

Elkészítés:

A natúr édesburgonya püréhez hozzáadjuk a többi kimért hozzávalót, beleértve az ízesítőket is és jól összedolgozzuk, hogy homogén masszát kapjunk. Ezt követően pihentessük a tésztát 5 percig és melegítsük elő a sütőt. A tésztát sütőpapíron nyújtsuk néhány milliméteresre, majd daraboljuk tetszőlegesen. Hosszabb rudacskákat vagy négyzet alakú lapocskákat is vághatunk belőle. Villával szurkáljuk meg a krékereket, majd tetejüket egy szilikon ecset segítségével vékonyan kenjük át kevés kókuszolajjal és szórjuk meg egy kis plusz szárított rozmaringgal. 160 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép ropogósra sülnek a krékerek. Miután kihűltek, jól záródó dobozban akár több napig is elállnak, bár gyanítom hamarabb el fognak fogyni. 😉 Fogyaszthatjuk önmagában, vagy például az alábbi zöldséges mártogatóssal.

Pirított diós-sült céklakrém

Hozzávalók ≈ 250 grammnyi krémhez:

  • 2 db nagyobb méretű cékla meghámozva és kockákra vágva
  • 1 nagy marék dió durvára vágva
  • 1 ek. olvasztott kókuszzsír (válasszunk nem hidrogénezett kókuszzsírt)
  • Ízesítők: Himalája só, őrölt fehér bors, szárított kakukkfű

Elkészítés:

A tisztított és kockára vágott céklát helyezzük egy nagyobb tálba, egyenletesen oszlassuk el rajta az olvasztott kókuszzsírt és adjuk hozzá az ízesítőket, majd jól forgassuk össze. Ezután borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig. Ez idő alatt a céklában található természetesen előforduló cukrok megkaramellizálódnak, melynek köszönhetően a cékla édeskés lesz és elveszíti jellegzetes „földes” ízét, melyet sokan nem szeretnek. A durvára vágott diót csak a sütés utolsó 6-8 percében adjuk hozzá, mivel hamar megpirul. Miután kissé kihűlt, egy turmixgép segítségével krémesítsük, egy kevés vizet érdemes hozzá adagolni, hogy könnyebb legyen a dolgunk. Hűtőszekrényben tárolva több napig is eláll, mártogatósnak és szendvicskrémként is tökéletes választás! 🙂