A „mentes” táplálkozást számos félreértés kíséri és előfordul, hogy bizonyos esetekben támadás is
éri. Az alábbi két blog cikkben megvizsgáljuk közelebbről, hogy miért van ez így és kiderítjük mi is az
igazság.
Az egyik legnagyobb tévhit, hogy ami mentes, abból biztosan hiányoznak bizonyos fontos
tápanyagok, rostok, vitaminok, és ásványi anyagok. „Mentes” élelmiszernek elsősorban a laktóz-, a
tej-, vagy a gluténmentes termékeket nevezzük, de ide soroljuk a szója, földimogyoró és egyéb
allergén, a tartósítószer, mesterséges ízfokozó, színezék és hozzáadott cukor nélkül készült
ételeket/termékeket is. Látható tehát, hogy a „mentes” jelzőt mennyi mindenre használhatják.
Ezeket a termékeket manapság már nem csupán inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben,
laktózérzékenységben szenvedők vagy ételallergiával küzdők fogyasztják, hanem azok is, akik
egészségtudatosak és odafigyelnek a minőségi táplálkozásra.
Hogyan lehet egészséges az, ami mentes? Egyszerűen, ugyanis, ha kerüljük a tartósítószereket,
mesterséges ízfokozókat, akkor egyértelműen kevesebb (fél)kész vagy többszörösen feldolgozott
étel/élelmiszer kerül a tányérunkra. Ezeket felváltják a friss zöldségek, gyümölcsök és egyéb
természetes alapanyagok. A természetes és friss alapanyagokból készülő ételek pedig pl.:
főzelékek, saláták, színpompás köretek tele vannak vitaminokkal, értékes ásványi anyagokkal,
valamint rostokkal. Éppen ezért nem helytálló az a feltételezés, hogy ezek az ételek ”hiányosak”
lennének. Azon persze ne csodálkozzunk, hogy egy 100% kukoricalisztből készült gluténmentes
tészta a kalórián és a szénhidráton kívül nem tartalmaz túl sok egyéb szervezetünk számára
hasznos tápanyagot. Éppen ezért legyünk kritikusak és egy mentes termék esetében is nézzük meg
a címkét és az összetevőket.

Egyre többen váltanak gluténmentes étrendre, nemcsak azok, akik orvosilag igazolt cöliákiában
vagy gluténérzékenységben szenvednek, hanem azok is, akik fogyni vágynak vagy éppen
trendet/divatot követnek. A gluténmentes étkezést bírálók azt állítják, hogy az egészségeseknek
kifejezetten káros, ha gluténmentes étrendet követnek. Mi valójában az igazság? Szükséges-e
glutént fogyasztanunk, avagy sem?
Ha közelebbről megnézzük, akkor kiderül, hogy az egészséges étrend, ami nem vagy csak minimális
mennyiségben tartalmaz finomított, feldolgozott ételeket és élelmiszereket, az legalább 80%-ban
természetéből adódóan is gluténmentes. Hiszen, ha elhagyjuk a glutén tartalmú finomított lisztből
készült cukros pékáru „csodákat”, a cukros müzlit, a mirelit pizzát és a mindenféle kalóriában és
zsírban „tocsogó” rántott ételt, akkor nagyrészt már ki is zártuk a glutént étrendünkből. Ez ennyire
egyszerű!
Szeretnél részt venni egy tanácsadáson? Vedd fel Velem a kapcsolatot ITT! 😉 Kíváncsi vagy a második részre? IDE kattintva elolvashatod!